ГЕОГРАФИЯ

Златни пясъци, е най-известният курорт по северното черноморско крайбрежие. Курортният комплекс се намира в община Варна, район Приморски, на 13 km североизточно от края на града и на 17 от центъра на Варна. Старото му име е Узун Кум (Дълги пясъци). Разположен в полите на Природен парк „Златни пясъци“, защитена от закона територия. Плажната ивица, покрита със златист пясък, е с дължина 3,5 km и е широка до 100 m.

 

ТУРИЗЪМ

Територията около курорта е уникална със своите растителни видове и крайморска растителност. Тя е обособена като Природен парк. В него се съхраняват застрашени и защитени растителни и животински видове и има изградени пет туристически маршрута, които преминават през стари чешми, кътове за отдих, места с очарователен изглед към морето. Културно-историческото наследство на парка обхваща широк период -- от античността до късното Средновековие. Златни пясъци е благоприятно място за провеждане на мероприятия от всякакъв характер като симпозиуми, семинари, обучения, работни срещи, кръгли маси и др. Удобствата и добре разположените хотели в близост до Варна са предпоставка за честите прояви в комплекса. През последните години редица организации, асоциации, професионални съюзи, централни и местни администрации провеждат свойте мероприятия в хотелите на прекрасния комплекс на брега на морето.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • В околностите на курорта Златни пясъци има различни забележителности, които не трябва да се изпуска да се видят.

    • Аладжа манастир е на 16 км североизточно от Варна, близо до морските курорти Ривиера и Златни пясъци. Името на скалния манастир означава „пъстър” и се предполага, че е наречен така заради цветни стенописи, които могат да бъдат разгледани там.
    • Природен парк Златни Пясъци се намира на 17 километра от град Варна и огражда едноименният курортен комплекс.
    • Акваполис е воден увеселителен парк, който се намира в североизточната част на морския курорт Златни пясъци, в непосредствена близост до пътя Албена – Ривиера. Комплексът е с капацитет 3 000 души,
    • Въжен парк Маймунарника се намира в непосредствена близост до морския курорт Златни пясъци в района на град Варна. Паркът представлява система от дървено-въжени конструкции, опънати между дърветата в гората 

 

 

 

 

 

Златни пясъци в снимки

.

 

Златни пясъци видео