ГЕОГРАФИЯ

Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се в Община Чепеларе на около 260 км от София, 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С.

 

ТУРИЗЪМ

В Пампорово основният туристически поток е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски спортовете. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци, където се предлагат различни възможности за спортуване - стрелба с лък, високопланинско колоездене и др. Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа “Студенец”.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

През лятото можете да се насладите на тихи и спокойни, многоцветни и красиви поляни и вечнозелени иглолистни гори. В околностите на курорта внимание заслужават Смолянските езера. Отлично маркираните туристически пътеки могат да ви отведат до: хижа Изгрев ( около 6 часа ), хижа Перелик ( до едноименния най-висок връх на Родопите 4-5 часа), Роженската седловина ( 2 часа), Орфеевите скали и други природни забележителности.

  • Село Стойките Село Стойките (Stoykite) се намира в община Смолян, Област Смолян, разположено е на 7 км. от Пампорово и на 15 км. от Смолян. Средната надморска височина е 1400 метра. Селото е споменато за първи път в писмен документ през 1706 година от французина Пол Лукас.
  • Село Широка Лъка (Shiroka Laka) Село Широка Лъка (Shiroka Laka) се намира ма 24 км. от Смолян, 22 км. от Девин и 11 км. от Пампорово. Разположеное на двата бряга на река Широколъшка в подножието на североизточните склонове на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица на 1060 м надморска височина.
  • Село Гела Село Гела (Gela) се намира в Южна България, община Смолян. Разположено е в сърцето наРодопите, само на 6 км. от Широка Лъка. Легенда разказва, че това е родното място на Орфей, счита се, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволско гърло. Всяко лято в село Гела се провежда Националното надсвирване с гайди.

 

 

 

 

Пампорово в снимки

.

 

Пампорово видео