ГЕОГРАФИЯ

Град Хисаря се намира в централната част на страната, под южните склонове на Средна гора, на 360 м н.в. Релефът е оформен от плавния преход от склоновете на Средна гора към Горнотракийската низина. Климатът е преходно-континентален с топла и мека зима. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината. Пролетта е ранна и сравнително топла, лятото се характеризира с високи температури /юли и август/, ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла и продължителна. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 градуса.

 

ТУРИЗЪМ

Характерно за град Хисаря е термалното находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества. Първото организирано балнеолечение в България е започнало в Хисаря. През 1882 год. правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, а чешкият химик Состержонек извършва в лабораторията на Санитарния съвет в Пловдив химически анализ на водата от пет хисарски извора. Това е първият химически анализ на минерална вода в България. Вълшебните извори Хисар се отличава от другите наши курорти по изобилието на своите горещи извори и техния разнообразен химичен състав, температура и лечебни свойства. Всеки извор има своето приложение.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Минерален извор "Момина баня" - Извор с минeрална вода за лечение на бъбречни и др. заболявания. Минералната вода от извор "Момина баня" е с най-високо съдържание на радон и температура 47 градуса, което я прави подходяща за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е слабоминерализирана, без цвят и мирис и с приятен вкус. През 1932 г. е поставено и началото на организираното балнеолечение в България. Името на "Момина баня" се свързва с една легенда от Средновековието, според която дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Но веднъж градът бил нападнат от врагове и портите на крепостната стена се затворили. Болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не ги заловят в плен, те предпочели да се удавят в топлия извор.
  • Тракийският култов храм, в "Четиньова могила" в село.Старосел, открит и разкопан от Георги Китов през 2000 г., е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Храмът впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диам. 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.
  • Камилите се нарича най-голямата порта на Хисарската крепост. Тя е с внушителни размери и представяла южния вход на древния Диоклецианопол. Височината на портата е 13 м. До Камилите видният наш писател и поет Иван Вазов, възхищавайки се на прекрасната гледка, написва стихотворението “Отечество любезно”!
  • Римска гробница - гр. Хисаря Най-голямата и най-интересната от всички гробници, открити до сега в района на Хисаря. Гробницата се намира на около 300 м югозападно от крепостната стена в естествения парк “Славеев дол” и в близост до минерален извор "Момина сълза". Впечатлява с красивата си подова мозайка, наподобяваща на пъстроцветен килим.
  • Крепостна стена Хисар Крепостната стена на Хисаря е най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност /IV в./ Стената достига е дълга 2315 м. с височина 11 метра, а най-голямата крепостна порта "Камилите" се извисява на 13 метра. Там през 1882 г. народният писател и поет Иван Вазов , възхищавайки се на прекрасната гледка, написва стихотворението "Отечество любезно" !
  • Тракийски град на вр. Козя Грамада Тракиийски комплекс строен преди 24 века Комплексът е състои от крепост, заемаща площ около 1 ха, и владетелска резиденция с много добре запазена архитектура в дълбочината на терена. Крепостта и резиденцията са близо една до друга и са свързани с античен път. Според археолога Иван Христов те са построени по едно и също време и са част от гъсто заселен в древността район в планината. Самата резиденция е била укрепена с яка каменна стена, изградена от много добре запазени дялани блокове. Находката е уникална – подобна тракийска представителна владетелска сграда от този период досега не е откривана.
  • Колонадата на Хисаря Един от символите на града. Впечатлява с архитектурата и стила си. Представлява купол над минерален извор. Колонадата в центъра на града е построена през 1960 г. Върху свода над чешмата са изобразени осемте антични божества на здравето, а на колонадата – основните кристали на минералната вода.
  • Тракийска астрономическа обсерватория
  • Минерален извор "Момина сълза"

 

 

 

 

 

Хисаря в снимки

.

 

Хисаря видео