ГЕОГРАФИЯ

Община Девин е разположена в югозападната част на планината Родопи по течението на р.Въча и граничи с общините Смолян, Борино, Батак, Кричим, Перущица и Чепеларе, а на юг – с Република Гърция. Община Девин е една от десетте съставни общини на област Смолян и е с площ от 575 кв.км. Заема северозападната част на Смолянска област.

 

ТУРИЗЪМ

Девин е град приказка в сърцето на Родопите. В този дивен и примамлив кът елате да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина. Девин е мястото където ще се почуствате природени от удивителното съчетание на величествени планини, реки и минерални извори. Природните дадености са добра предпоставка за развитието и алтернарнативни форми на туризъм.Ценни за развитието на туризма са и минералните извори: Находище “Беденски бани“ - разположено на 12 км. от гр.Девин, с температура 73,50 – 76,00 С. Минералната вода има външно балнеологично приложение. Основният профил за ползване включва заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и кожни заболявания. Водата не е пригодна за бутилиране. Находище “Девин” - разположено в гр. Девин, с температура 37 – 45оС. Минералната вода има следните предназначения: - за питейно приложение – стомашно-чревни заболявания; жлъчно-чернодробни заболявания; бъбречно-урологични заболявания; обменно-ендокринни заболявания - за външно приложение – за заболявания на опорно-двигателния апарат; на нервната система; половата система, сърдечно-съдовата система и кожни заболявания; - за инхалационно приложение – при заболявания на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество; - за спортно-профилактични цели и закаляване на организма в закрити и открити водни басейни. Находище “Михалково” е с дебит на находището 2,8 л/с. Водата извира с температура 16,00-26,00С. Тя е най-силно газираната въглекисела вода в страната. Благоприятна е за лечение на сърдечно-съдови заболявания, на заболявания на храносмилателния апарат, на нервната система и за лечение на ендокринно-обменни заболявания. Находища “Настан-1” и „Настан-2” – се намират се в кв. Настан, гр. Девин. Водата е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева и се използва за: - питейно балнеолечение и балнеопрофилактика – стомашно-чревни , бъбречно – урологични и обменно-ендокринни заболявания; - трапезни цели като натурална минерална вода - на водоизточника или в бутилиран вид, включително и газирана.Девин е подходящ за почивка през четирите сезона на годината, но това което ще остане незабравимо за посетителя е топлото гостоприемство на девинчани и жителите от региона и възможността да опитат от чистите и натурални вкусотии и специалитети като родопски клин, пататник, смилянски фасул и балканска пъстърва.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Изключително атрактивна за посещения е защитена местност „Поречието на река „Девинска” . Тя представлява живописно ждрело с характерен ландшафт и забележителни скални форми и образувания, находища на редки и защитени растителни и животински видове, чиито беспорни лидери сред едемитите са родопския силивряк и дивата коза. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра .
  • В местността „Калето” се намират развалините на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а в месността „Лъката” е установено средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална закрила.
  • Откритите плувни басейни в местността „Струилица” привличат много посетители през активния туристически сезон. Има терапевтичен басейн, парна баня, сауна, джакузи, а на около 30 минутен преход от паркинга в едноименната местност се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.
  • Местностите „Лисичево" и „Чурал" се намират на 15 км. северозападно от гр.Девин. Живописната природа и удобния асфалтов път от гр.Девин са фактори, които определят местността „Лисичево” като предпочитано място за отдих и почивка на гражданите и гостите на града.
  • Уникална за себе си е и защитена местност „Триградско ждрело”. Разположена е по поречието на р.Триградска по пътя Девин-Триград, на около 1,5 км. от селото. Защитената местност обхваща най-живописната част от речния каньон с отвесни стени, високи до 300 метра, които на места се доближават една до друга надвиснали над пътя , закривайки небето. Величествена гледка на стръмни скали, върху които растат смърчове и борове, придава особена стойност на този великолепен природен паметник.
  • Един от феномените на Триградско ждрело е пропастната пещера „Дяволско гърло”. Водите на р.Триградска навлизат с грохот в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра /един от най-високите в Европа/, и се появяват отново след 530 метра като буен карстов извор.
  • В землището на с.Триград се намира Харамийската пещера, която също е от пропастен тип и предлага атракция на границата на класическия и екстремния туризъм. През последните години защитената местност „Триградско ждрело” е все по-популярно място за развитието на алтернативни форми на туризъм, като посещение на пещери, пешеходни преходи, наблюдение на птици и растения, планинско колоездене, конен туризъм, рафтинг и др.
  • Изключително привлекателно място за туристите е и защитената местност „Чаирите”. Тя представлява свлачищни езера, вековна гора и сенокосни ливади, разположени на 1600 метра надморска височина

 

 

 

 

 

Девин в снимки

.

 

Девин видео