ГЕОГРАФИЯ

Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 70 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. разстояние. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.). Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

 

ТУРИЗЪМ

Ски информация: Надморска височина на курорта: 1300 м Най-висока ски точка: 2560 м Маркирани ски писти: 58 км Най-дълга писта: 12 км Посоки на склоновете: С, СЗ, З Писти за ски бягане: 35 км Съоръжения за биалон Ски–скок шанца – Централен Боровец Телефонен код 0750.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  •  Рилският манастир e най-голямата забележителност в района на Боровец, която привлича родолюбци и чужденци.. Тази света обител се извисява на 1,147 метра надморска височина в сърцето на Рила планина. Рилският манастир се намира само на 90 минути от Боровец и е много атрактивно място за екскурзия и културно-опознавателен туризъм. Светата обител е своеобразно търсене на вътрешното Аз и самоутвърждаване.
  • Национален парк “Рила”предоставя много добри възможности за развитие на еко и планински туризъм. Хижите в Парка и мрежата от поддържани туристически пътеки са добра основа за осъществяване на пешеходен туризъм. През Парка минават и два основни европейски туристически маршрута – Е4 и Е8.
  • Седемте Рилски езера е наречено според неординарната си форма: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибно езеро и Долно езеро. Езерата са разположени между 2100 и 2500 метра над морското равнище. Посетете седемте Рилски Езера поне веднъж в живота си, за да усетите, че сте живи днес и сега.ю
  • Ако искате да се потопите в царствена обстановка и да вкусите успеха, посетете Двореца Бистрица (Царска Бистрица), в който са живели българските царе в Боровец
  • Впечатляващият язовир "Искър", магическо място само на 25км от Боровец, е кътче, където може спокойно да поседнете, да се полюбувате на природата и да се радвате на свежия планински въздух и нежния полъх на вятъра.

 

 

 

 

 

 

Боровец в снимки

.

 

Боровец видео